Praktisk Elteknik
Kurs i praktisk elteknik för mekaniker som arbetar inom industri. En utbildning för den som inte är elektriker till yrket, men behöver lära sig lite mer om el. Enligt elsäkerhetslagstiftningen ska elarbete utföras på ett sätt som ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada. Arbetsgivaren har ett ansvar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall.
14,900.00kr
Skåne län
Östergötlands län
Stockholms län
Kalmar län
Västra Götalands län
För vem?
Kursen vänder sig till personer som inte är elektriker till yrket men som kan komma att utföra enklare åtgärder, felsökning och arbeten där det finns en elektrisk fara, till exempel vid återställning av motorskydd, byte av säkringar, byte av motorer etc. Exempel på personal är ventilationstekniker, VA-tekniker, drift- och underhållspersonal och liknande. Personal som utför denna typ av åtgärder måste enligt lag ha kunskap om den elektriska faran och hur man utför arbetet på ett säkert sätt, samt att man har förståelse för skyddens funktion för att inte orsaka person- eller sakskada.
Kursens mål
Att deltagarna efter genomförd utbildning ska ha fått den teoretiska och praktiska kunskap som krävs för att få utföra väl definierade och begränsade skötsel- och underhållsåtgärder samt enklare typer av elarbeten i en elanläggning på ett säkert sätt, anpassat efter företagets önskemål. Även enklare felsökning ska kunna hanteras. Dessa åtgärder kan vara återställning av motorskydd, byte av säkringar, byte av fast inkopplad motor etc.
Efter genomgången kurs ska deltagarna ha kunskap om grundläggande ellära, som de olika enheterna spänning, ström och resistans och deras samband. Man ska även få förståelse för olika typer av system såsom likspänning och växelspänning 1-fas och 3-fas, olika typer av skydds- och manöverapparater samt olika typer av motorsystem och styrutrustningen till dessa.
Program
I kursen blandas teori med praktiska övningsuppgifter, som mätövningar på spänningssatta kretsar, in- och urkoppling av motorer etc.
- Elektriska faran
- Relevanta delar av regelverket kring elsäkerhet vid arbete: ELSÄK-FS 2006:1 och SS-EN 50110-1
- Funktioner (roller) i en elsäkerhetsorganisation
- Vad man får lov och inte får lov att göra utan auktorisation
- Riskhantering
- Säkringar, motorskydd, jordfelsbrytare: funktion och felscenarion
- Ellära likström och växelström
- Trefassystemet
- Asynkronmotorns funktion, egenskaper, inkoppling, kontrollmätning
- Skydds- och manöverapparater
- PLC-styrning
- Praktiska övningar