Arbete På Väg – Steg 1 (1.1, 1.2 och 1.3)
2,500.00 kr
Trafikverkets krav på personal som utför vägarbete.
Arbete På Väg – Nivå 1 (1.1, 1.2 och 1.3)
Längd: 1 dag
Giltighet: 5 år
Ingår: Frukost, lunch, fika, material, certifikat och intyg
Arbete På Väg – Steg 1 (1.1, 1.2 och 1.3) utgår från Trafikverkets kompetenskrav och riktar sig till alla som arbetar med vägarbete eller liknande oavsett om det är byggande, underhåll eller drift.
Utbildningen ger även kunskap och behörighet att utrusta och utmärka sitt eget fordon samt hur fordonet ska placeras för att uppnå en säker arbetsmiljö samt en hög trafiksäkerhet för trafikanterna.
Enligt Nollvisionens synsätt måste mänskliga misstag tolereras i trafiken, men konsekvenserna av misstagen får inte leda till att människor dödas eller skadas.
De som har sin arbetsplats på vägen eller gatan utsätts för mycket stora olycksrisker. Våra vägar och fordon har genom åren blivit allt bättre. Det innebär att hastigheterna ofta är höga förbi arbetsplatserna. Kravet att vägen som arbetsplats jämställs med andra arbetsplatser är självklart, med tanke på arbetsmiljö och säkerhet. För att inte trafiksäkerheten ska åsidosättas måste vi ta hänsyn till trafikanterna så att de varnas och görs uppmärksamma på begränsad framkomlighet, uppställda maskiner med mera. Trafikanterna har också rätt att ställa vissa krav på framkomlighet. För att ge ett fullgott skydd för vägarbetare och god framkomlighet för trafikanten måste planeringen av trafikanordningarna vara ytterst noggrann.
Plan- och Bygglagen
Som väghållare (vägägare) eller väghållningsmyndighet är man därför ansvarig gentemot trafikanterna, enligt väglagen och plan- och bygglagen, att ens vägnät är trafiksäkert även då man måste reparera, underhålla eller bygga väg. Detta innebär att Trafikverket och kommunerna har detta ansvar. Därför kräver de nämnda myndigheterna att den personal som hyrs in för att sköta nämnda arbetsuppgifter har den utbildning och kompetens som krävs för att sköta detta i väghållningsmyndighetens namn.
Vägarbete kan sägas vara alla de typer av arbete som utförs av väghållaren eller dennes entreprenör.
Är man tveksam kan man ställa sig tre frågor. Är det något som jag gör:
- på vägen eller för vägen?
- vid vägen eller i vägen?
- över vägen?
Svarar man ja på någon av frågorna är det ett vägarbete som man utför.
Enligt Vägmärkesförordningen (VMF) kan utmärkning ske som vid vägarbete även för andra arbeten som inte har med själva väghållningen att göra. Detta kan gälla vid till exempel tele eller elarbeten och andra ledningsarbeten, alltså arbete på eller vid anordningar inom väg eller gatuområde. Generellt är det så att alla arbeten som utförs inom området som sträcker sig cirka 2,5 meter utanför ytterslänterna (detta är ett hastighetsberoende mått) eller på gång och cykelbana på landsbygden eller motsvarande inom tätort, klassas som vägarbete.
För vem är utbildningen Arbete På Väg – Steg 1?
Anställda och entreprenörer som utför vägarbeten. Till exempel: entreprenadföretag, åkerier, i vissa fall elektriker som sysslar med kabelläggning eller reparationer längs vägen, kommuner, riv- och sanering med flera.
Vår utbildning
Utmärkning av vägarbetsplatser ska ske enligt de föreskrifter som Trafikverket, Kommunerna och Arbetsmiljöverket gett ut. I denna utbildning tar vi upp både synen på säkerheten vid vägarbetet på både det statliga och kommunala vägnätet. Utbildningen uppfyller alla de krav som Trafikverket ställer på personal som utför arbete på väg.
Vi går igenom:
- Nollvisionen och modernt trafiksäkerhetsarbete
- Trafiksäkerhet och arbetsmiljövillkor
- Det egna uppträdandet och hur det kan påverka säkerheten(värderingar, attityder, beteende, risker)
- Trafikantens uppträdande och hur det kan påverka säkerheten
- Ansvar och ansvarsfördelning vid vägarbete
- Grundläggande säkerhetskrav
- Fordonsutmärkning i väghållningsarbete
- Enkla grundregler för utmärkning av fast vägarbetsplats
- Kraven och villkoren för det egna uppträdandet på vägen
- 15 kontrollfrågor
Svensk Uppdragsutbildnings Arbete på väg steg 1 utbildning utförs/genomförs av erfarna instruktörer från branchen med stor pedagogisk förmåga.
Certifikat
Utfärdas av Svensk Uppdragsutbildning och rekommenderas av Trafikverket att gälla i 5 år. Andra krav kan förekomma i enskilda upphandlingar från väghållaren.
Statistik
Från 2003 fram till idag har cirka 3000 personer skadats vid vägarbetsplatser. Av dessa dog 50 personer och 450 skadades så svårt att de inte kommer att bli helt friska igen. 5 av de 50 döda var vägarbetare.
Vad säger reglerna?
Trafikverket kräver att man har den utbildning och kompetens som krävs för att trafiksäkerheten skall upprätthållas vid vägarbetsplatser. Detta gör man i 3 steg där steg 1 har så kallade understeg.
Steg 1 innebär:
- 1.1 är en allmän grundkurs som alla måste ha för att få vistas på en vägarbetsplats
- 1.2 är en kurs för de som skall framföra ett väghållningsfordon på en vägarbetsplats, såsom en personbil, lätt lastbil, lastbil, traktor, hjullastare, grävmaskin, vägvält, asfaltsläggare med mera.
- 1.3 ger behörighet att utföra drift och underhållsarbeten samt planering och projektering. Den som innehar kompetens enligt Steg 1.3 får även biträda den som har kompetens enligt Steg 2.2 det vill säga den utmärkningsansvarige.
Sammantaget motsvarar steg 1.1, 1.2, och 1.3 det som tidigare kallades APV 1+2.
Trafikverkets krav på arbetsmiljö och säkerhet:
» Arbetsmiljö och säkerhet – Arbete på väg
» Kompetens för arbete på väg, APV
» Viten vid arbetsplatskontroller
Tips
Efter genomförd utbildning i steg 1 (1.2, 1.2 och 1.3) rekommenderar vi fortsättningsutbildningen Arbete På Väg – Steg 2 (2.2).
Ladda ner utbildningsblad (PDF)Komplettera denna utbildning…
Bygg & anläggning
Ansvaret för utmärkningen av vägarbetsplatser.
Bygg & anläggning
Personal som utför vaktarbete vid vägarbeten där Trafikverket eller kommuner är väghållare.
Liknande utbildningar
Bygg & anläggning
Ger certifierade säkerhetsförfaranden, skyddsmetoder och bästa praxis för att garantera minimala hälsorisker.
Bygg & anläggning
Säker hantering av liftar och välja rätt maskin till rätt jobb.
Bygg & anläggning
Säkerhet vid schaktning i jord
Transport & Maskin
1.4 och 3.7 i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens.
Bygg & anläggning
Behörighet att bygga ställningar upp till 9 meter.
Transport & Maskin
2.1 i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens.
Bygg & anläggning
Fördjupning i vad som åläggs beställare, byggherrar och arbetsmiljösamordnare BAS P och BAS U enligt Arbetsmiljöverkets krav.