Arbete På Väg - Steg 2 (2.2, f.d. 3A)
Ansvaret för utmärkningen av vägarbetsplatser. Före detta 3A.
5,900.00kr
Tyvärr har vi ingen utbildning här just nu.
Men vi kan ta fram en anpassad utbildning.
Vill du gå utbildningen online? Se Arbete På Väg – Steg 2 (2.2, f.d. 3A) – Webb.
Enligt Nollvisionens synsätt måste mänskliga misstag tolereras i trafiken, men konsekvenserna av misstagen får inte leda till att människor dödas eller skadas.
De som har sin arbetsplats på vägen eller gatan utsätts för mycket stora olycksrisker. Våra vägar och fordon har genom åren blivit allt bättre. Det innebär att hastigheterna ofta är höga förbi arbetsplatserna. Kravet att vägen som arbetsplats jämställs med andra arbetsplatser är självklart, med tanke på arbetsmiljö och säkerhet. För att inte trafiksäkerheten ska åsidosättas måste vi ta hänsyn till trafikanterna så att de varnas och görs uppmärksamma på begränsad framkomlighet, uppställda maskiner med mera. Trafikanterna har också rätt att ställa vissa krav på framkomlighet. För att ge ett fullgott skydd för vägarbetare och god framkomlighet för trafikanten måste planeringen av trafikanordningarna vara ytterst noggrann.
Som väghållare (vägägare) eller väghållningsmyndighet är man därför ansvarig gentemot trafikanterna, enligt Väglagen och Plan- och Bygglagen, att ens vägnät är trafiksäkert även då man måste reparera, underhålla eller bygga väg. Detta innebär att Trafikverket och kommunerna har detta ansvar. Därför kräver de nämnda myndigheterna att den personal som hyrs in för att sköta nämnda arbetsuppgifter har den utbildning och kompetens som krävs för att sköta detta i väghållningsmyndighetens namn.
Trafikverket kräver att det på en aktiv vägarbetsplats alltid finns en tillgänglig svensktalande person på plats för utmärkningen.
För vem?
Kursen vänder sig till anställda och entreprenörer som utför vägarbeten. Till exempel: entreprenadföretag, åkerier, i vissa fall elektriker som sysslar med kabelläggning eller reparationer längs vägen, riv- och saneringsföretag, kommuner med flera.
Förkunskaper
Kursen kräver kompetens enligt Steg 1 (1.1, 1.2 och 1.3).
Ingår i kursen
Material, certifikat och intyg, samt frukost, lunch och fika.
Kursens mål/Program
Att deltagarna efter genomförd utbildning ska:
– kunna:
- Trafikförordningen, Trafikverkets styrande dokument och arbetsmetoder
- Vägmärkesförordningen och dess föreskrifter samt Information till Trafikverkets trafikcentral samt till 3:e man etc.
- Anpassning av arbetsplatsen så den ger betryggande säkerhet för personal och trafikant och kunna tillämpa V3-principen, samt trafikanters behov avseende framkomlighet, säkerhet och information
- Skyddsanordningar, användning och krav enligt Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter. Upprätta och underhålla en riskanalys. Vad 30-50-70 regeln innebär.
- Kommunicera på svenska.
– känna till:
- Övriga relevanta lagar eller förordningar, handbokvägmärken – anpassat efter de arbetsuppgifter som skall utföras
- Regelpyramiden, det vill säga vem som fattar de olika besluten, och vilka som använder informationen
- Roll och befogenheter som utmärkningsansvarig, veta var materiel kan lagras utan att vara trafikfarligt
- Vanligaste brister på skyddsanordningar vid kontroll, samt samband mellan W-mått och kapacitetsklass
Utbildningen avslutas med ett kunskapsprov
Våra utbildare
Svensk Uppdragsutbildnings Arbete På Väg – steg 2-utbildning genomförs av erfarna instruktörer från branschen med stor pedagogisk förmåga.